Terleme ve Sıvı Kaybı
Kutsal topraklarda olduğumuz süre içerisinde gündelik hayata oranla daha fazla enerji tüketecek ve sıcakların etkisiyle yoğun bir terleme ve sıvı kaybı ile karşı karşıya kalacağız. Bu nedenle fırsat ve vakit bulabildiğimiz ölçüde dinlenmeli, terliyken klimalı ortamlardan mümkün olduğunca sakınmalı ve vücudumuzun kaybettiği sıvı miktarını mutlaka geri kazanmalıyız. Sıvı kaybına yönelik bol bol su, meyve suyu ve tansiyon hastası olmayanlar için tuzlu ayran gibi sıvıları tüketmeye büyük önem göstermeliyiz.

Hastalıklar
Aşırı kalabalık ortamlar, kimi bulaşıcı hastalıkları da beraberinde getirebilmektedir. Bu nedenle sağlımızı korumak ve kutsal topraklardaki ibadetlerimizden geri kalmamak için olası hastalıklara karşı mutlaka dikkatli olmamız gerekmektedir.

Pişik
Suudi Arabistan’ın aşırı sıcak yapısı nedeniyle pişik gibi vakalarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle yanımızda pudra ya da pişik kremi bulundurmamız tedbirli olmamız açısından oldukça önemlidir.

Hastalıklardan korunmak için temel kurallar:

Yolculuğumuz öncesinde gerekli görülen tüm aşılarımızı olduğumuzdan emin olmalıyız.

İçecek ve yiyeceklerimizi güvendiğimiz yerlerden almalı, mümkün olduğunca otelimizin dışındaki yerlerden yiyecek ve içecek satın almamalıyız.

Otel dışında alınacak gıdalar vücudumuzdaki bağırsak florası denilen yapıya uygun olmayabilir, bu da ishal vakalarını ortaya çıkarabilir. Bu nedenle aldığımız gıda ürünlerini mutlaka iyi araştırmalı ve onları temkinli tüketmeye önem göstermeliyiz.

Ailemizden biri dahi olsa başkalarının çatal, bıçak, kaşık, bardak gibi malzemelerini kullanmamalı ve onların yemeklerinden yememeliyiz.

Açıkta üretilen veya bulunan hiçbir sıvıyı ve yiyeceği tüketmemeliyiz.

Özellikle terli ve yorgunken aşırı soğuk sıvılar ve yiyecekler tüketmemeye özen göstermeliyiz.

Yediğimiz meyvelerin çok iyi yıkandığından emin olmalıyız. Mümkünse meyveleri soyarak yemeliyiz.

Yorgun düşmekten kaçınmalı, bağışıklık sistemimizi bol vitaminli güvenilir gıdalarla ve dinlenerek korumalıyız.

Hapşırdığımızda ve öksürdüğümüzde ağzımızı ellerimizle değil, kolumuzla ya da bir mendil ile kapamalıyız. Kullandığımız mendili (tek kullanımlık) vakit kaybetmeden çöpe atmalıyız.

Mümkün olduğunca sarılmalar ve tokalaşmalardan kaçınmalıyız.

Umuma açık araçları kullanmamalıyız. Örneğin; saç tıraşı için tek kullanımlık araçlar kullanmalı, mümkünse saçlarımızı kendi saç kesme makinelerimizle kesmeliyiz.

MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) virüsüne yönelik; deve çiftliklerinden uzak durmalı ve develerle temasta bulunmaktan veya temasta bulunanlardan kaçınmalıyız.

İhramlıyken yalnızca su, ihramsızken ise sık sık su ve sabunla birlikte ellerimizi yıkamalıyız.

Daha önce böyle bir alışkanlığımız yoksa mutlaka yemeklerden önce el yıkama alışkanlığı geliştirmeliyiz.

Gözlerimize, burnumuza ve ağzımıza mümkün olduğunca dokunmaktan kaçınmalıyız.

Hasta olduğunu bildiğimiz ya da düşündüğümüz kişilerle yakın temas kurmamalıyız.

Sık değiştirmek sureti ile cerrahi maske kullanımına önem göstermeliyiz.

Çiğ süt veya pişmemiş etleri tüketmekten uzak durmalı, sıcak servis edilen yemekleri tercih etmeliyiz.

Kendimizi hasta hissediyorsak ya da ateş, öksürük ve nefes darlığı gibi birtakım belirtilerle karşı karşıya kaldıysak bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir hekime başvurmalıyız.